Tags:

Welke z-wave inbouwmodule kan ik het beste kopen Qubino of Fibaro?

Wat zijn de verschillen?

Het antwoord op die vraag is afhankelijk van onder andere het type module (schakelaar of dimmer), maar hangt ook van uw z-wave domotica controller.
Update: i.v.m. de beperkte compatibiliteit van Qubino modules in HomeSeer, adviseert PaHeDomotica Fibaro modules.

1 Merk controller

Het zal u niet verbazen dat de combinatie Fibaro controller – Fibaro  module het beste is. Waarom zult u zich misschien afvragen.
Z-wave modules zijn complexe modules en ze hebben hun eigen geheugen om een aantal instellingen in op te slaan via parameters. Indien u dit doet vanuit een Fibaro controller dan krijg u een net overzicht (met uitleg) van de betreffende parameter.

2 Mogelijkheden van de modules.

Naast de keuze van de controller zijn er ook nog andere verschillen.
Zo hebben de Fibaro dimmer module en de Fibaro Rolluik module multifunctie mogelijkheden, oftewel door middel van dubbel of driedubbel klikken kunt u scenes starten ( in te stellen via parameter 41- scene activerings functionaliteit).
Dit is een optie die bij de Qubino modules niet aanwezig is.
De Qubino modules hebben op hun beurt de mogelijkheid tot stroommeting en aansluiten van een temperatuur sensor  (beide werken niet in de Fibaro controllers).
Verder hebben de qubino dimmers altijd een blauwe (neutraal) draad nodig in de inbouw doos, terwijl de fibaro dimmer al werken met het 2 draads systeem (bruin-zwart).
Als laatste is de dim technologie en het maximale vermogen van beide dimmers verschillend, Fibaro dimmer modules werken met 250W triac-technologie en Qubino dimmer modules met 200W mosfet technologie. Mosfet is volgens ons op het moment de beste technologie om LED lampen te bedienen. Mosfet is echter gevoelig voor signalen die over het stroomnet worden gestuurd, om bijvoorbeeld de straatverlichting te schakelen, of het hoog/laag tarief te wisselen.

Verschillen tussen de z-wave domotica modules, samenvatting:

Stroommeting:

Qubino wel, Fibaro modules inmiddels ook, bij apparaat modules alleen de nieuwe versies.

Relaisfunctie:

Fibaro wel, Qubino niet.
De qubino modules schakelen altijd de aangesloten spanning (220V). Fibaro z-wave modules kunnen ook spanningsvrij schakelen (potentiaalvrij). Hierdoor zijn ze geschikt om bijvoorbeeld een garagedeur te openen door hem parallel over de drukknop aan te sluiten.

Dimtechnologie:

Qubino werkt op het moderne mosfet, terwijl de Fibaro dimmer nog steeds werk op triac. Voor 220V LED verlichting is Triac bijna altijd een prima keuze, voor laagspanningsled (12V of 24V led is dat minder geschikt).
Inmiddels heeft Fibaro de Dimmer 2, welke perfect werkt met alle soorten LED (Werkt alleen niet met Calex Led lampen), soms is er de Dimmer 2 Bypass nodig.

Maximaal dimvermogen:

De eerste Fibaro dimmer kan maximaal 500W lampen dimmen, bij de V2 heeft Fibaro het vermogen teruggebracht naar 250Watt. Qubino heeft een maximaal vermogen van 200Watt. Zowel de Fibaro V1 als de V2 hebben minimaal 25W aan belasting nodig, daaronder dient u gebruik te maken van een dimmer bypass. Voor de nieuwe dimmer is door Fibaro een nieuwe dimmer bypass ontwikkeld.

Multifunctie;

Qubino hebben geen sceneactiverings technologie, fibaro modules hebben dat wel (klik hier voor een voorbeeld). Dit geldt voor de FIbaro dimmer module en de Fibaro rolluikmodule. Met de z-wave sceneactiverings functionaliteit (parameter 41) is het mogelijk door met dubbelklikken en driedubbelklikken een scene te starten (u heeft dan wel een pulsdrukker nodig)

Aan te sluiten schakelaar;

Op de plaats waar normaal de aan-uit schakelaar zit monteerd u de z-wave inbouwmodule. Deze module schakelt daarmee de lamp en de schakelaar (die aangesloten word op de module) is een input voor de module, net zoals het z-wave signaal een input is voor de module. U kunt dus nog gewoon uw schakelaar blijven gebruiken.
Het is wel zo dat er meerdere typen schakelaars zijn (tradititioneel aan-uit) maar tegenwoordig word er ook meer en meer gebruik gemaakt van pulsdrukkers. PaHeDomotica snapt dat het soms allemaal best ingewikkeld lijkt, daarom hebben we een speciaal stukje geschreven over de verschillende type schakelaars.
Zoals gezegd, de beste module is de module die voldoet aan uw verwachtingen. Op basis van deze gegevens kunt u mogelijk de beste dimmer voor uw toepassing kiezen.

Reageren is niet toegestaan.

De waardering van www.pahedomotica.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 502 reviews.