Ajax Relay instellen voor flitser bij alarm

 

Volg deze stappen om de Scenario’s aan te maken om de Flitser aan te sturen

Open de instellingen van de AJ-Relay

 

Kies Scenario’s

 

Klik op Maak een Scenario

 

Selecteer Door een alarm

 

Selecteer de sensoren welke de Flitser moeten activeren, en kies volgende

 

Kies de opties gemarkeerd met groene pijl, en kies Opslaan

 

Maak nog een Scenario, om de Flitser uit te zetten. Klik op Scenario toevoegen

 

Selecteer het scenario type “Door inschakelen/uitschakelen”

 

Kies de opties gemarkeerd met groene pijl, en kies Opslaan

 

Nu zie je een overzicht van de scenario’s om de flitser aan en weer uit te sturen

 

In de Log ziet het resultaat er zo uit 😊

 

AJAX.systems vs RISCO EL-iConnect alarmsysteem

De voor-/nadelen van beide systemen uitgelicht

AJAX.systems

Voordelen:

 • Zeer eenvoudige installatie van de componenten aan de HUB
 • Alles (Installatie en bediening) gaat via één App
 • Verkrijgbaar in 2 varianten WIT en ZWART
 • Zeer groot bereik van het Jeweller signaal
 • Zeer uitgebreid componenten assortiment
 • Modern design

Nadelen:

 • Bij Batterijen wisselen van de componenten is vaak enig schroefwerk nodig
 • Geen eigen camera’s en NVR voor live streams en opname mogelijkheid
 • De AJ-HomeSiren is niet een echt luide sirene, hiervoor is de AJ-Street nodig
 • De HUB heeft geen eigen bedieningspaneel of sirene aan boord
 • Er is geen mogelijkheid tot in luisteren bij een alarm
 • Geen voice mogelijkheid

RISCO EL-iConnect

Voordelen:

 • Basisunit heeft een zeer luide interne sirene en een Keypad met LCD-display ingebouwd
 • Voice module aanwezig, verteld bij bellen wat er aan de hand is
 • Mogelijkheid tot in luisteren in de woning, hoor wat gebeurd en mogelijkheid om te converseren
 • PIR met fotocamera heeft de mogelijkheid om altijd foto’s te maken
 • Batterij wisselen van de sensoren is zeer eenvoudig
 • Alles in een App (Alarm – Camera’s – NVR – Domotica)
 • Basisunit heeft 2 bedrade ingangen
 • Basisunit heeft 2 bedrade uitgangen (voor b.v. connectie met domotica systeem, 1 voor systeemstatus en 1 voor alarm)

Nadelen:

 • Installatie vereist iets meer kennis (Wel NL handleidingen en uitstekende support)
 • Alleen LAN versie geen Wi-Fi versie

Starter sets

AJAX rookmelders integreren in het iConnect, SecuPlace of ProGuard800 alarmsysteem

Je hebt een professioneel alarmsysteem van Electronics-Line zoals b.v. de iConnect 2-weg, maar je wilt de mooie design AJAX.systems rookmelders gebruiken.

Dat kan met de Ajax ocBridge Plus !

De ocBridge past netjes in de iConnect / ProGuard800 basisunit:

(Zone 1 van de ocBridge koppel je aan Zone 33 van de iConnect / SecuPlace / ProGuard800 basiunit)

De Ajax ocBridge configureren

Je maakt in de ocBridge Configurator een “Zone 1 Alarm”

De AJ-FIRE / AJ-FIREPLUS melder(s) koppel je aan “Zone 1 (Alarm)”, met Add Device

Overzicht gekoppelde device(s)

Met de “System’s monitor” kun je de status van de sensoren uitlezen, en eventueel een device test uitvoeren.

Met de Events log kun je de logging van de ocBridge uitlezen.

De EL-iConnect 2-weg

De EL-iConnect heeft twee bedrade zones, eventueel kun je Zone 34 van de iConnect koppelen aan het Low Battery alarm. Zo worden de lage batterij meldingen van de Ajax rookmelders weer gegeven op de iConnect.

TIP: stel zone 33 en 34 als volgt in:

Zone 33

 • LOOP: N.C.
 • TYPE: Brand
 • FUNCTIE: n.v.t.
 • NAAM: BRAND ALARM AJAX
 • LUID ALARM: WEL

Zone 34 (alleen iConnect)

 • LOOP: N.C.
 • TYPE: 24 Hours
 • FUNCTIE: n.v.t.
 • NAAM: LAGE BATT ROOKME
 • LUID ALARM: Uitgeschakeld

EXTRA INFO: Besteld u de ocBridge en de AJ-FIRE / AJ-FIREPLUS rookmelders samen bij PaHeDomotica dan wordt de ocBridge geleverd met voedingsadapter en USB programmeerkabel.

Liever een Risco Rook-/Hittemelder?

Wat is een security grade

Wie evalueert beveiligingssystemen?

Wanneer technologie verantwoordelijk is voor het beschermen van eigendommen van mensen en hun leven, moet het zo betrouwbaar mogelijk zijn. En het zou onverantwoordelijk zijn om uitsluitend te vertrouwen op de verklaarde kenmerken en autoriteit van de fabrikant – een gekwalificeerd, onafhankelijk onderzoek is nodig. Op de Europese beveiligingsmarkt is de veiligheidsnorm EN 50131-1: 2006 van toepassing.

Geaccrediteerde laboratoria stellen de beveiligingsapparatuur aan de hand van bepaalde tests: op functionaliteit, op de vraag of de apparatuur bestand is tegen weer, hoe deze resistent is tegen mechanische interferentie en externe elektromagnetische velden. De kwaliteit van radiocommunicatie wordt getest, evenals of apparaat werking extern kan worden beïnvloed. Testresultaten worden vastgelegd en worden door de certificatie-instelling onderzocht. Als de vereiste tests zijn uitgevoerd, de juiste methoden zijn gekozen en de documenten correct zijn uitgegeven, kent de organisatie certificering toe en kent de apparaten een betrouwbaarheidsniveau toe.

Wat is het verschil tussen Grades?

De betrouwbaarheid van een beveiligingssysteem wordt bepaald door het vermogen om aanvallers af te weren met verschillende niveaus van kennis en apparatuur. Hoe hoger het cijfer, hoe beter het beveiligingssysteem. Er zijn twee voorbehouden: Grade 4 is zeldzaam in massamarktsystemen, omdat de standaardvereisten extreem hoog zijn en Grade 3 alleen kan worden toegewezen aan bekabelde beveiligingssystemen. Fabrikanten van moderne draadloze beveiligingssystemen kunnen dus Grade 1 of Grade 2 worden toegekend.

Zonder rekening te houden met specifieke technische details, weerspiegelen de cijfers de stabiliteit en de reikwijdte van het beveiligingssysteem:

Grade 1. Het systeem kan onervaren aanvallers weerstaan. Het beschermt de meest voor de hand liggende toegangspunten, bijvoorbeeld de voordeur. Het is geschikt voor ruimtes met een minimaal risico op diefstal en bevat geen waardevolle spullen.

Grade 2. Het systeem kan ervaren aanvallers weerstaan ​​met speciale apparatuur. Het beschermt deuren, ramen en andere mogelijke toegangspunten. Het is geschikt voor een appartement, huis of kantoor.

Grade 3. Het systeem kan indringers weerstaan ​​met professionele vaardigheden en kennis, die draagbare elektronische apparatuur gebruiken. Elk mogelijk toegangspunt is beschermd, evenals muren en plafonds. Het is geschikt voor grote commerciële faciliteiten, zoals winkelcentra.

Grade 4. Het systeem kan zich verzetten tegen professionele groepen die van te voren aanvallen plannen en zijn uitgerust met een volledig scala aan apparatuur. Dit is geschikt voor objecten die het grootste risico lopen op diefstal of een terroristische aanslag.

Hoewel grades worden toegewezen aan afzonderlijke apparaten, worden beveiligingssystemen als een eenheid beoordeeld. De systeemkwaliteit wordt bepaald door het systeemapparaat met het laagste cijfer.

Als slechts één beveiligingsdetector is gecertificeerd als Grade 1, wordt dat hele beveiligingssysteem geclassificeerd als Grade 1. Zelfs als 100 andere beveiligingsapparaten in hetzelfde systeem Grade 3 hebben gekregen.

Hoe verdiende Ajax een Grade 2 cijfer?

We startten het certificeringproces met vijf apparaten: bedieningspaneel Ajax Hub, bewegingsdetector MotionProtect, magnetische openingsdetector DoorProtect, glasbreukmelder GlassProtect en buitensirene StreetSiren. We hebben onze apparatuur aan de certificatie-instelling TREZOR TEST en aan de volgende laboratoria gegeven: TESTALARM, CMI Testcom, ABEGU, VZLU TEST en het EZU-instituut. Allemaal gerenommeerde Tsjechische bedrijven met de juiste accreditatie en experts.

De apparaten zijn getest als onderdeel van het Ajax-beveiligingssysteem. De experts hielden toezicht op hun reguliere werk, hun interactie met het beveiligingsecosysteem, hun betrouwbaarheid en hun weerstand tegen externe invloeden. Alle apparaten zijn getest onder extreme temperatuur- en vochtigheidsomstandigheden. De tests duurden 21 dagen. De detectoren, sirene en hub werden getest tegen trillingen, elektrostatische en magnetische velden. Er werden pogingen ondernomen om de apparaten te openen met dunne metalen platen en de apparaten werden uit hun SmartBracket-houders gescheurd om te controleren of voorbijgaan aan onze sabotagebescherming mogelijk zou zijn. De apparaten werden zelfs fysiek geslagen om hun kracht te controleren.

De hub kreeg de meeste aandacht omdat deze de rest van de apparaten coördineert. Deskundigen hebben gecontroleerd hoe snel opdrachten worden verzonden naar – en statusupdates worden ontvangen van – de detectoren. Ze controleerden hoe snel het systeem reageert op de alarmknop die wordt ingedrukt en of de apparaat statussen correct worden weergegeven. De overschakeling van normaal vermogen naar back-up beslag werd gecontroleerd, evenals of de Hub de beloofde 15 uur kon duren. En beide communicatiekanalen – Ethernet en GSM (GPRS) – werden gecontroleerd om te zien of de back-up snel wordt ingeschakeld als het hoofdkanaal wordt afgesneden. Tegelijkertijd bevestigden de tests de kracht van het Hub OS – het besturingssysteem kan niet worden vervangen door een aangepaste versie.

De AJAX.systems juwelertechnologie is ook getest. Experts controleerden de twee antennes, die speciaal voor de hub waren ontworpen, evenals de sterkte van het radiosignaal. Ze controleerden of de feitelijke pings overeenkwamen met de beloofde 12-300 seconden. Het systeem is getest op het vermogen om storingen te weerstaan ​​en een vrije frequentie te vinden in geval van radio-interferentie. Ze bestudeerden ook de beveiliging tegen namaak-apparaten en de betrouwbaarheid van gegevens versleuteling.

MotionProtect is getest op het detecteren van mensen in beschermde gebieden en op weerstand tegen interferentie. Testers hebben de detector diagonaal en langs het detectiegebied verplaatst, waarbij de snelheid is veranderd. Ze waren op zoek naar dode zones en of ze de pyrosensor konden misleiden. De MotionProtect-lens werd geblazen met hete lucht (simulatie van een airconditioner) en werd onderworpen aan een halogeenlamp onder verschillende hoeken (simulerend zonlicht).

Om GlassProtect te testen, werden verschillende soorten glaspanelen verslagen. Dit omvatte gelamineerde en gecoate panelen, evenals geïsoleerd glas. Er waren in totaal 18 tests. De bescherming tegen vals alarm met twee factoren werd getest door tegen glas te slaan met plastic en rubberen kogels, evenals metalen buizen. Verschillende 80 dB geluidsfrequenties werden ook getest.

DoorProtect had zijn eigen “bonusprogramma” – de reed-schakelaar (die een geopende deur of raam registreert) werd getest door te worden blootgesteld aan een grote magneet langs verschillende vlakken en op verschillende afstanden.

En StreetSiren werd getest op zijn vermogen om 30 minuten te lopen met een vermogen van 95 dB. Het werd ook getest tot 113 dB. Het werd geconfronteerd met verschillende weersomstandigheden – hitte, kou en hoge luchtvochtigheid. Het blijkt dat het apparaat voldoet aan de beschermingsnorm IP54, wat betekent dat het buitenshuis kan werken.

Na vier maanden testen kregen alle vijf Ajax-beveiligingsapparaten EN 50131-certificaten. De betrouwbaarheid van Hub, MotionProtect, GlassProtect, DoorProtect en StreetSiren werd bepaald als Grade 2.

Waarom heeft een beveiligingssysteem een ​​grade nodig?

Een fabrikant heeft certificering voor zijn apparaten nodig. Het is de enige manier waarop een beveiligingssysteem op gelijke voet kan concurreren op de massamarkt en kan vechten voor gebruikers. Elke professionele beveiligingsoplossing heeft het nodig. Vastgoedverzekeraars en beveiligingsbedrijven hebben dit nodig.

Certificering is een uitdaging voor de fabrikant. De norm EN 50131 bevat de vereisten voor alle aspecten van een beveiligingsapparaat. Door deze vereisten te volgen, zullen fabrikanten tweewegcommunicatie tussen systeemapparatuur, gegevensversleuteling of fysieke weerstand tegen de natuur, vandalisme en sabotage niet uit het oog verliezen. Het dwingt fabrikanten om oplossingen te zoeken en te vinden en duwt hen om een ​​echt betrouwbaar product te creëren. En hoewel niet-gecertificeerde technologie niet volgens deze regels hoeft te spelen, is de keerzijde dat ze op elk moment kunnen falen.

En misschien cliché, maar het klopt: hoe hoog kan de prijs zijn als het gaat om veiligheid en beveiliging?

Electronics-Line en Grade 2

De iConnect en CommPact/SecuPlace systemen van Electronics-Line zijn ook Grade 2 gecertificeerd.

AJAX Systems alarmsystemen “When Security is Art”

Ga naar de producten van AJAX systems

Geen draden, geen zorgen

AJAX Systems fabriceert een compleet programma Smart beveiligingsapparaten waarmee het unieke en innovatieve oplossingen combineert.
Het ontwerp en design van alle componenten is subliem. Het motto van het AJAX Systems is dan ook niet voor niets “When Security is Art”.
De componenten zijn verkrijgbaar in het wit of zwart en het systeem kan volledig via uw smartphone worden aangeleerd, geconfigureerd en bediend.

Bekijk hier de Ajax brochure/ Ajax flyer

De HUB

De hub is het intelligente controlepaneel en het belangrijkste element van het Ajax-beveiligingssysteem. Het apparaat controleert de werking van alle Ajax-detectors en stuurt onmiddellijk een alarmsignaal naar de eigenaar.

Easy-to-install

Het systeem is zeer eenvoudig te installeren en in te stellen via uw smartphone, bij de HUB zit een duidelijke Ajax-Hub-Fast-Start-Guide.
Het toevoegen van sensoren etc. wordt in de App duidelijke stap voor stap uitgelegd, het AJAX systems alarmsysteem is hierdoor “Easy-to-install”.

Installatie

STAP 1 Inschakelen

Inschakelen
Sluit Hub Centraal aan op een stopcontact in de buurt en sluit het via een LAN-kabel aan op de router. Zodra het indicatielampje groen wordt, is het apparaat aangesloten en klaar voor configuratie.

STAP 2 Scan de QR-code met uw camera

Maak een foto van de QR-code
Fotografeer de afgedrukte QR-codes van de apparaten met uw smartphone via de gratis AJAX-app. Als gevolg hiervan worden alle apparaten automatisch toegewezen aan Hub Central en zijn ze klaar voor gebruik!

STAP 3 Heb alles onder controle

Heb alles onder controle
Nadat de apparaten afzonderlijk zijn ingesteld en namen en afbeeldingen zijn toegevoegd, kan het beveiligingssysteem worden ingeschakeld en gebruikt.

Wat komt er nieuw in Hub OS Malevich 2.8

In Hub OS Malevich 2.8 komen Domotica scenario’s, dit maakt het Ajax Systems alarmsysteem meteen geschikt als een huisautomatiseringssysteem.

Hub OS Malevich 2.7

SIA-protocol voor verbinding met het CMS, Meer systeemgebruikers (HUB +), Meer camera’s van 10 tot 50, Een nieuwe logica in geval van verbindingsverlies met de server.
Kleine verbeteringen: persoonlijke gebruikers sleutelhanger key-fob en indicatie van MotionProtect Outdoor externe voeding.

Hub OS Malevich 2.6

Kleuren

      

Het systeem is verkrijgbaar in witte en zwarte uitvoering.

App

Slechts een paar klikken verwijderd van thuis.
De Ajax app is een virtueel controlecentrum, wat dag en nacht beschikbaar is.
U kunt de systeemstatus controleren, in- of uitschakelen of de systeemconfiguratie wijzigen.
Dit alles vanaf uw eigen smartphone vanuit de gebruiksvriendelijke App.

Integriteit

Bedreigingsmanagement

Ajax kan zowel hardware- en softwarematige sabotage pogingen detecteren en is daarmee ontworpen voor diverse
bedreigingen. De detectoren zijn beveiligd en voorzien van een sabotage- schakelaar en ook de hub is beschermd tegen
sabotage en jamming. Het Ajax systeem detecteert onmiddellijk mogelijke gevaren van buitenaf.

 • Inschakelen / uitschakelen
 • Snelle notificaties
 • Gedetailleerde info van de componenten
 • Op afstand Testen en configureren
 • Regelmatige updates iOS en Android App

Netspanningsuitval

Het systeem meldt stroomfouten en blijft werken vanuit de back-upbatterij.

Detector probleem

Frequente communicatie zorgt ervoor dat een waarschuwing wordt verzonden zodra een apparaat niet meer reageert.

Onbereikbare server

Een waarschuwing wordt direct verzonden.

Hackpogingen

Alle gegevens zijn sterk versleuteld om de veiligheid te waarborgen.

Netwerkuitval

Een backup GSMsignaal stuurt meldingen in geval van een netwerkfout.

Beschadigde sensor

Frequente communicatie zorgt voor snelle herkenning van schade.

Jamming van de ontvanger

Het systeem brengt gebruikers en de meldkamer op de hoogte van jamming en schakelt naar een storingsvrije frequentie .

Openen van detectoren

Alle componenten zijn tamperproof; er wordt onmiddellijk een alarm gestuurd wanneer de behuizing geopend wordt.

Camera’s

Gebruik je eigen IP-camera met RTSP

Wat is het mobiele Dataverbruik van de HUB ?

 • De GPRS verbinding in de AJAX HUB maakt gebruik van een 2G internet verbinding.
 • Zodra de Ajax Hub beide verbindingen actief heeft (Ethernet, en GPRS),is het verbruik ongeveer 30 Mb per maand.
 • Als de Ajax Hub enkel gebruik maakt van de GPRS verbinding, is dit verbruik ongeveer 150 Mb per maand.

Betekenis kleur(en) AJAX logo op de HUB

Rood = Er is geen netwerk verbinding,
Groen = Er is een LAN of GSM netwerk verbinding,
Wit = Er is een LAN en GSM netwerk verbinding.

Batterijlevensduur Ajax componenten

De batterij levensduur van de Ajax componenten wordt mede bepaald door de “Detector Ping Inteval”. Je vindt deze instelling in de Ajax HUB onder “Jeweller”.
Standaard staat de ping interval op 36 seconden, verhoog je dit getal dan zal dat de batterij levensduur ten goede komen!!

Het AJAX Wings protocol

Ontwikkeling van een detector met een camera werd een uitdaging voor het AJAX R & D-team. Ze konden geen Wi-Fi gebruiken om de detector met de Hub te communiceren, omdat dit de betrouwbaarheid en het communicatiebereik zou kunnen verslechteren. Daarnaast zou Ajax systeem afhankelijk worden van de wifi-infrastructuur van de faciliteit. Het was cruciaal om een ​​apparaat met onafhankelijkheid op hetzelfde niveau te krijgen als andere Ajax-beveiligingsdetectoren. Het beproefde jeweller protocol was niet geschikt voor het overbrengen van afbeeldingen vanwege het hoge data verkeer dat nodig is. Daarom heeft AJAX.systems een nieuw radio-protocol ontwikkeld: Wings.

Dankzij Wings verzendt de MotionCam-detector een alarm in 150 ms, de Ajax-standaard. U hebt geen snelle internetverbinding nodig om het alarmbericht te lezen. De onafhankelijkheid en communicatiebereik van MotionCam ligt op het niveau van andere Ajax-apparaten. Evenals de prijs. We zijn ervan overtuigd dat dergelijke bewegingsdetectoren de toekomst zijn.

De verschillen tussen de HUB’s

Er zijn drie verschillende HUB’s: HUB, HUB 2 en HUB Plus. Dit zijn de verschillen:

HUB HUB 2 HUB Plus
Max. aantal apparaten 100 100 150
Max. aantal camera’s 10 10 50
Max. aantal gebruikers 50 50 50
Max. aantal ruimtes 50 50 50
Max. aantal groepen 9 9 25
Max. aantal scenarios 5 32 64
Max. aantal REX 1 5 5
Support voor MotionCam Nee JA Nee
Protocol Jeweller Jeweller, Wings Jeweller
Mobiele applicaties iOS 9.1 en later, Android 4.1 en later iOS 9.1 en later, Android 4.1 en later iOS 9.1 en later, Android 4.1 en later
Communicatie modules Ethernet, GSM 2G Ethernet, 2x GSM 2G Ethernet, Wi-Fi 2.4 GHz, 2G, 3G
Alarmsignaal bezorg tijd 0.15 s 0.15 s 0.15 s
Type notificaties SMS, call, push SMS, call, push SMS, call, push
Communicatie met CMS Contact ID Contact ID Contact ID
Processor ARM ARM ARM
Operating system Hub OS Hub OS Hub OS
Stroomvoorziening Netvoeding 110-250 V Netvoeding 110-250 V Netvoeding 110-240 V
Back-up batterij Li-on 2 A/h Li-on 2 A/h Li-on 2 A/h
Bedrijfstijd op batterij (LAN/Wi-Fi uitgeschakeld) Tot 15 uur Tot 15 uur Tot 16 uur
SIM-kaart ondersteuning Micro SIM 2G 2x Micro SIM (2x 2G) 2x Micro SIM (1x 2G, 1x 3G)
Schakelen tussen 2G en 3G N.v.t. Direct Direct
Schakelen tussen SIM kaarten N.v.t. 4 minuten 4 minuten
Bedrijfstemperatuurbereik +5°С to +40°С +5°С to +40°С -10°С to +40°С
Anti sabotage Bescherming tegen fraude, Jamming-detectie, Sabotagebestendig Bescherming tegen fraude, Jamming-detectie, Sabotagebestendig Bescherming tegen fraude, Jamming-detectie, Sabotagebestendig
Camera bewaking IP camera’s met RTSP IP camera’s met RTSP IP camera’s met RTSP
Op afstand instellen + + +
Afmetingen 162.7×162.7×35.9 mm 162.7×162.7×35.9 mm 162.7×162.7×35.9 mm
Gewicht 330 g 330 g 350 g
Certificaat Grade 2, CE Grade 2, CE Grade 2, CE

(Voor de hele tabel op je telefoon, draai de telefoon horizontaal)

HomeSeer HS3 Z-Wave direct device associations

Z-Wave direct device association:

In het Nederlands vertaald betekend dit: directe koppeling tussen twee (of meer) Z-Wave modules.
Het voordeel hiervan is dat je Z-Wave modules direct kunt koppelen aan elkaar zonder “events” te maken in HS3, een bijkomend voordeel is dat deze koppeling ook werkt mocht de HS3 controller uit staan.

Group en Endpoint:

De “Group” bepaalt aan welke schakelaar er een associatie wordt gemaakt, wil je b.v. aan een Fibaro dubbel relay module aan de “tweede” schakelaar een Z-Wave module koppelen dan moet je de associatie maken aan “Group 2”.

Het Endpoint bepaald aan welke uitgang er wordt gekoppeld als een module meer uitgangen heeft, wil je b.v. van een Fibaro dubbel relay module de tweede uitgang koppelen gebruik dan “Endpoint 2”

Uitgebreide info over de “Goup en Endpoint” vindt je in de documentatie van de desbetreffende modules.

Voorbeeld van koppeling tussen HS3 devices zonder association d.m.v. events:

Zoals je ziet is dit nogal omslachtig, er zijn 4 (minimaal 2) events voor nodig:

lees verder…

Rookmelders wat moet je er zeker over weten

CO-melderHoe lang gaat een rookmelder mee ?

Veel mensen zijn niet op de hoogte dat rookmelders een bepaalde levensduur hebben. De levensduur bij normale omstandigheden is 10 Jaar. Dat geldt voor alle merken rookmelders. Sommige rookmelders zijn al eerder aan vervanging toe.

Rookmelders die eerder vervangen dienen te worden zijn melders die aan het plafond hangen waar bijvoorbeeld veel gerookt wordt. Of juist in een stoffige omgeving hangen. Deze rookmelders zullen eerder van binnen vervuilen en kunnen na verloop van tijd niet meer goed hun werk doen. De kans op een valse melding is dan ook groter. En hoe vaker een valse melding, hoe eerder er geneigd wordt de rookmelder te negeren door de batterij er uit te halen. En daar schuilt juist het gevaar.

De binnenkant van een brandmelder is voorzien van een rookkamer waarin een sensor aanwezig is. Deze sensor is gevoelig voor stof en insecten. In de praktijk ziet een rookmelder er aan de buitenkant vaak schoon uit. Aan de binnenkant is dit veelal een heel ander verhaal doordat stof zich in de loop van jaren ophoopt en de werking van de melder beïnvloed. Door slijtage wordt een rookmelder tegen het einde van de levensduur minder betrouwbaar en kunnen er vals meldingen ontstaan.

Wist je dat

Het neusorgaan werkt niet tijdens slapen. Je neus orgaan is uitgeschakeld tijdens je slaap! Dit is echt waar! Je stikt voordat je wakker wordt van brand. Vluchtweg vol hangen met rookmelders is mooi, echter als de brand in je slaapkamer ontstaat heb je hier niets meer aan. Het is van levensbelang dat uw rookmelder goed werkt.

Hoe onderhoud je een rookmelder ?

Zoals besproken zijn rookmelders zeer gevoelig voor stof, spinnenwebben en insecten. Een vervuilde melder kan je laten schrikken doordat deze door vervuiling van de in rookmelder aanwezige sensor een onverklaarbaar vals alarm kan geven. Als je een rookmelder ophangt op plekken waar luchtcirculatie is zien wij nog vaker valse meldingen. Een rookmelder die is gemonteerd in de buurt van een (buiten) deur raakt sneller vervuild en slaat door de aanwezige circulatie van lucht eerder alarm. Zorg er dus voor dat je de aanwezige rookmelders met regelmaat voorzichtig schoon maakt. Doe dit tenminste 2 keer per jaar om onnodige slijtage en de kans op vals meldingen zoveel mogelijk te voorkomen. Als geheugensteun kan je bijvoorbeeld als de zomertijd en wintertijd in gaat de melders een reinigingsbeurt geven.
Hoe maak ik mijn rookmelder schoon?

Een rookmelder kan alleen vrij van stof en in een schone omgeving optimaal functioneren. Te vaak raakt een rookmelder vervuild en zit er een hoop stof aan de binnenkant van de melder. Gebruik bij het schoonmaken van een rookmelder geen schoonmaakmiddelen en water. Je kan de rookmelders die in je woning aanwezig zijn het beste 1 keer per maand reinig. Maak alleen de buitenkant en zijkant van de melder schoon en maak hierbij gebruik van de zachte borstel van een stofzuiger. Indien de buitenkant erg vies kan je ter ondersteuning ook een licht vochtige doek gebruiken. Op stofgevoelige plekken of ruimtes waar dampvorming aanwezig is kan je het beste een hittemelder monteren. Een thermische melder is minder gevoelig voor omgevingsinvloeden en reageert op een snelle stijging van de temperatuur en niet op rookontwikkeling.

Samenvatting:

 • Stof de rookmelder bij voorkeur 1 keer per maand af.
 • Gebruik hiervoor zeker 2 keer per jaar een stofzuiger en reinig de melders met behulp van een zachte stofzuiger borstel.
 • Gebruik ter ondersteuning indien de buitenkant van de melder erg vies een licht vochtige doek.
 • Gebruik nooit water of schoonmaakmiddelen
 • Reinig enkel van buiten naar binnen en maak de melder dus niet open, de in de rookmelder aanwezige rookkamer met sensor is namelijk erg gevoelig.
 • Indien een rookmelder op 230v netstroom is aangesloten moet je voordat je melder gaat reinigen de stroom uitschakelen in de meterkast.

Beschikbare Rookmelder:

EL5803 1 en 2-weg Rook-/Hittemelder voor SecuPlace (CommPact) en Prime (ProGuard800) en  iConnect en SecuSafe

De AJAX FireProtect Rook-/Hittemelder is er in witte en zwarte variant.

De AJAX FireProtect PLUS is een Rook-/Hittemelder en CO-melder ineen.

HomeSeer HomeTroller Zee backup maken

Back-up maken van het Micro-Sd kaartje van de RPi3

Het is raadzaam regelmatig een back-up te maken van de Micro-SD kaart van de RPi

Voor het maken van een image volg deze stappen:

Stap 1: Sluit het systeem af: TOOLS -> System -> Shutdown System:

Stap 2: Als de ledjes uit zijn van de RPi koppel dan de voeding los.

Stap 3: Haal het Micro-SD kaartje uit de RPi.

Stap 4: Download, installeer en open het programma “Win32DiskImager” LINK

Stap 4: Stop het SD kaartje in een Windows PC

Stap 5: Image maken:

 1. Kies de drive waar het Micro-SD kaartje in zit,
 2. Geef de back-up een naam inclusief “.img” achter de naam,
 3. Klik op “Read” de image wordt nu gemaakt.

Stap 6: Stop een nieuw Micro-SD kaartje in de Windows PC

Stap 7: Nieuw Micro-SD kaartje maken:

 1. Open de file browser,
 2. Selecteer de gemaakte image in stap 5,
 3. Druk op “Write” de image wordt nu op het Micro-SD kaartje geschreven.

Stap 8: Stop het nieuwe Micro-SD kaartje in de RPi.

Stap 9: Sluit de voeding van de RPi weer aan, de RPi start nu weer op en HS3 zal weer draaien 🙂

Verkrijgbare alarmsystemen

PaHeDomotica biedt op het gebied van alarmsystemen de volgende producten aan:

De AJAX.systems en EL-iConnect 2way / EL-SecuSelf en EL-SecuPlace (CommPact) zijn gecertificeerd volgens (Europese Norm) EN-50131 Grade2 Class II.

Details van de verkrijgbare alarmsystemen:

 

AJAX – When security is ART Electronics Line (RISCO)
Naam AJAX HUB Kit AJAX HUB Plus KIT iConnect iConnect SecuPlace
Highlights 2-Weg, PIR, LAN/GSM, Smartphone App, verkrijgbaar in wit en zwart 2-Weg, PIR, LAN/Wi-Fi/2x GSM, Smartphone App, verkrijgbaar in wit en zwart 2-Weg, PIR camera, LAN/GSM/GPRS module, Smartphone App 2-Weg, PIR camera, LAN/GSM/GPRS module, Smartphone App GSM & WI-FI, Smartphone App, voor geïnstalleerd
Afbeelding
Prijs € 459,- € 669,- € 499,- € 599,- € 499,-
Technologie 2-weg draadloos 2-weg draadloos 2-weg draadloos 2-weg draadloos 1-weg draadloos
Frequentie Jeweller (868.0-868.6 MHz) Jeweller (868.0-868.6 MHz) 868 MHz 868 MHz 868 MHz
Talen 17 talen (incl. NL) 17 talen (incl. NL) 15 talen (incl. NL) 15 talen (incl. NL) 14 talen (incl. NL)
Zones 100 draadloze componenten 150 draadloze componenten 32 draadloze, 2 bekabelde zones, 2 bekabelde uitgangen 32 draadloze, 2 bekabelde zone, 2 bekabelde uitgang 32 draadloze, 1 bekabelde zone, 1 bekabelde uitgang
Set inhoud HUB, PIR, Magneetcontact, SpaceControl, HomeSiren HUB Plus, PIR, Magneetcontact, SpaceControl, HomeSiren Basisunit, 3x PIR met Camera, Magneetcontact Basisunit, PIR met Camera, Magneetcontact, Keyfob Basisunit, 2x PIR, Magneetcontact, Keyfob
Type notificaties Push, SMS, Call Push, SMS, Call Push, SMS, Call (met voice), tweeweg audio Push, SMS, Call (met voice), tweeweg audio Push, SMS, Call (met voice), tweeweg audio
GSM/GPRS
LAN
Wi-Fi
Home Automation (Optie)
AJAX Wallswitch / Relay / Socket

AJAX Wallswitch / Relay / Socket

Risco smart home Z-Wave

Risco smart home Z-Wave

Risco smart home Z-Wave
Mobiel (App bedienbaar)
Webportal
PIR camera (Beweging & Fotocamera)
(HUB 2)
IP Camera
Iedere IP camera met RTSP, UNV / Dahua

Iedere IP camera met RTSP, UNV / Dahua

(Risco VUpoint)

(Risco VUpoint)

(Risco VUpoint)
IP Camera Afbeelding/Video opname mogelijkheid
(Risco VUpoint)

(Risco VUpoint)

(Risco VUpoint)
Professioneel alarm

(Voor de hele tabel op je telefoon, draai de telefoon horizontaal)

Verschil EL-SecuPlace, EL-SecuSelf en EL-CommPact:

In feite zijn beide sets voorzien van de EL-CommPact basisunit, ze zijn marketing technisch met verschillende namen in de markt gezet.

Er zijn verschillende EL-CommPact basisunit varianten te weten de WiFi en de GSM/GPRS/WiFi variant.
Het voordeel van de GSM/GPRS/WiFi variant is dat de GSM/GPRS als backup kan worden ingesteld, zodat indien de WiFi internet verbinding verbroken is er toch meldingen binnen komen via GSM/GPRS (mits een SIM kaart is geplaatst).

 

Electronics Line (EL) RISCO Group, iConnect 2-way, SecuPlace SecuSelf en EL-CommPact hoe zit het precies?

Verleden:

Tot in maart 2010 RISCO Group Ltd Electronics-Line overnam was, Electronics-Line 3000 LTD een zelfstandig leverancier van draadloze beveiligings- en afstandsbeheersystemen die wereldwijd 25 jaar lang wereldwijd commerciële en wereldwijde markten bediende.

Heden:

Electronics Line (EL) is een innovatieve productlijn die wordt aangeboden door RISCO Group, een gevestigde leider in de wereldwijde beveiligingsoplossingsmarkt. Cutting edge technologie, gebruiksvriendelijk design en uitmuntende kwaliteit maken EL producten een populaire keuze bij klanten over de hele wereld.

Innovatieve beveiliging voor elke behoefte:

EL productaanbiedingen bieden uitzonderlijk gemak en gemoedsrust met een smartphone app waarmee gebruikers van afstandsbediening en monitoring kunnen genieten, videostreaming op aanvraag en kristalheldere visuele verificatie bij een alarm vanaf elke locatie.

EL’s uitgebreide productlijn omvat zeer flexibele draadloze oplossingen met een breed scala aan draadloze accessoires die geschikt zijn voor diverse omgevingen en industriële behoeften. Draadloze accessoires omvatten klassen 2-3 binnen- en buitendetectoren, evenals een reeks veiligheidsdetectoren voor rook, overstroming en schadelijke gassen.

EL-oplossingen bieden ook verbeterde detectie- en PSTN / IP / GSM / GPRS / WiFi-gebaseerde gebeurtenisrapportage, samen een geavanceerde tools voor remote management.

Verschil EL-SecuPlace, EL-SecuSelf en EL-CommPact:

In feite zijn beide sets voorzien van de EL-CommPact basisunit (1-weg), ze zijn marketing technisch met verschillende namen in de markt gezet.

Er zijn verschillende EL-CommPact basisunit varianten te weten de WiFi en de GSM/GPRS/WiFi variant.
Het voordeel van de GSM/GPRS/WiFi variant is dat de GSM/GPRS als backup kan worden ingesteld, zodat indien de WiFi internet verbinding verbroken is er toch meldingen binnen komen via GSM/GPRS (mits een SIM kaart is geplaatst).

IConnect 2-Way ook wel “SecuSafe” genoemd:

iConnect 2-Way is een krachtige en gestroomlijnde 2-weg draadloos inbraak preventie systeem.
Bij een 2-weg communicatie alarmsysteem is uw alarmpaneel in staat te communiceren met uw afstandsbediening en bedieningspaneel. De twee belangrijkste voordelen zijn;

Energiebesparend: Bij een 2-weg communicatie systeem wordt zodra uw het alarm uitschakelt, ook al uw detectoren uitgeschakeld, dit voorkomt niet alleen storingen maar is daarnaast ook erg energiebesparend. Bij een 1-weg communicatie systeem blijven al uw detectoren continue een “alarm” signaal geven als er bijvoorbeeld beweging wordt gedetecteerd door een bewegingsmelder, ook als uw alarm uitgeschakeld staat.

Terugkoppeling: Een 2-weg communicatie alarmsysteem is in staat te communiceren met detectoren die ook beschikken over de 2-weg communicatie software. Zo ziet u bijvoorbeeld op uw handzender als u het alarm inschakelt en uitschakelt d.m.v. een klein led lampje. Deze bevestiging is niet mogelijk met een 1-weg communicatie systeem.

 

De waardering van www.pahedomotica.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 547 reviews.